Blaszyński menedékház a Chochołowi-völgyben

Blaszyński menedékház a Chochołowi-völgyben

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/03/31
A Tátrában egykor sokkal több menedékház volt, mint napjainkban. Közülük néhánynak ma már nyomai sem látszanak, néhánynak a romjai kísértenek, míg mások napjainkban is állnak, de más szerepet töltenek be, mint egykor.
Hirdetés

Blaszyński menedékház (Schronisko Blaszyńskich)

A Tátrában egykor sokkal több menedékház volt, mint napjainkban. Közülük néhánynak ma már nyomai sem látszanak, néhánynak a romjai kísértenek, míg mások napjainkban is állnak, de teljesen más szerepet töltenek be, mint egykor. Utóbbiak közé tartozik az egykori Blaszyński menedékház (Schronisko Blaszyńskich) a Chochołowi-völgyben (Dolina Chochołowska). Ez a tátrai völgy a XX. század elején egyre népszerűbbé vált a turisták körében. Erre jártak a Volovecre (Wołowiec) és a Rohács-hegységbe (Roháče) induló turisták csakúgy, mint az Iván-hágón (Iwaniacka Przełęcz) keresztül a Kéményes-hegyre (Kominiarski Wierch) akkor még létező turistaút használói. Idővel szükségessé vált valahol egy menedékház felépítése a turisták kiszolgálása érdekében.
1937-ben a Chochołowi-réten (Chochołowska Polana) akkor már álló símenedékháztól függetlenül a Blaszyński család a völgyben magánerőből látott hozzá egy épület felállításához. Az első büfét a Felső-Chochołowi-kapu (Wyżnia Brama Chochołowska) közelében építették fel, működését azonban a II. világháború megszakította, végül az épületet 1945-ben a németek elpusztították. Blaszyński szinte azonnal megkezdte az újjáépítését, de a következő büfé a lengyel néphadsereg és a partizánok közötti harcok következtében egy évvel később szintén elpusztult. A rendíthetetlen tulajdonosok ezután úgy döntöttek, hogy ismét újjáépítik a házat, ezúttal azonban az előzőnél kicsit feljebb, az Ótárna-völgy (Dolina Starorobociańska) torkolatának közelében. Az 1946-1966 között működő menedékház meglehetősen alacsony színvonalú szolgáltatást nyújtott, a házban eléggé spártai körülmények uralkodtak, az esetleges kellemetlenségekért azonban fantasztikus hangulat kárpótolta a betérőket.
1974-ban az állam a tulajdonosoktól megvásárolta a menedékházat, majd azt a Tátrai Nemzeti Park (TPN) kezelésébe adta át. Az épület ma is áll, jelenleg a TPN erdészházaként működik, amely a nemzeti park dolgozóinak nyújt szálláslehetőséget.
Forrás: https://portaltatrzanski.com; Fotó: www.tatry.info.pl

 

Hirdetés
Hirdetés