2015. január 24., szombat

Lavina a Kis-Tarpataki-völgyben, a jelzett turistaúton

Január 24-én a déli órákban a Kis-Tarpataki-völgyből lavinabaleset miatt érkezett segítségkérés a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletére. A spontán porlavina a Sárga-fal (Žltá stena) alatt indult el, és elsodort két, a turistaút Nagy-kaptató nevű részén haladó személyt. Egyikük nem szenvedett sérüléseket, a másik személy viszont kb. 150 métert zuhant lefelé, miközben megsérültek az alsó végtagjai, a medencéje és a háta. Szerencsére mindkét érintettnek sikerült a hó felszínén maradni. A baleset pillanatában több turista tartózkodott a helyszín közelében, akik azonnal a szlovák nemzetiségű sérült segítségére siettek.

A hegyimentők csak a földön tudták megközelíteni a helyszínt, mivel a rossz időjárási körülmények miatt a mentőhelikopter nem tudott felszállni. A helyszínre érkezve azonnal hozzáláttak a 37 éves férfi ellátásához, testét fixálták, hőfóliába csomagolták, majd szánnal, később, amikor a terep megengedte, terepjáróval Ótátrafüredre szállították, ahol átadták a kiérkező mentőszolgálat munkatársainak.

Forrás és fotó: http://www.hzs.sk

1 megjegyzés:

  1. Tavaly télen is volt egy hasonló lavinabaleset itt,akkor több szlovák turistát sodort el,egyiküket a társak ásták ki,mind megúszták! Többször jártam erre télen,komoly esélyét sosem láttam hogy ez megtörténhet,pedig bárhol-bármikor!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...