Tovább nő a zergeállomány a Tátrában

Tovább nő a zergeállomány a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/10/29
Tovább nőtt a tátrai zerge (Rupicapra rupicapra tatrica) állománya a Tátrában, számuk több mint egy évtizede egyre csak növekszik.
Hirdetés

Tovább nőtt a zergeállomány

Tovább nőtt a tátrai zerge (Rupicapra rupicapra tatrica) állománya a Tátrában, számuk több mint egy évtizede egyre csak növekszik. Ezt bizonyítják az idei őszi zergeszámlálás adatai, melyet október 21-én tartottak meg a Tátra északi és déli oldalán. Azon a napsütéses napon a szlovák és a lengyel számlálók a zergék természetes előfordulási területén 1389 zergét (közülük 128 kölyköt) számoltak össze, amely 203-al több, mint amennyit az elmúlt év hasonló időszakában végzett számlálás során regisztráltak. A Tátra szlovák oldalán 1018, a lengyel oldalon 371 zerge legelészett azon a napon. A legnagyobb állományok továbbra is a Bélai-Tátrában élnek. A zergeállomány növekedéséhez nem csak az erdészek gondoskodása, de minden bizonnyal a mögöttünk lévő enyhe tél is hozzájárult.

A tátrai zergéknek nagyon nehéz túlélni a téli körülményeket, így az állomány minden télen elszenved bizonyos veszteséget. Nem csak a lavinák, az időjárási körülmények, az emberi jelenlét nehezíti meg életüket, hanem a ragadozók is tizedelik ezt az értékes állatfajt. „A zerge, mint minden más állat, ösztönösen érezi, hogyan kell felkészülni a téli körülményekre. Ezért ha ősszel elegendő legelő áll a rendelkezésükre, és nem zavarják meg őket, eléggé fel tudják magukat hizlalni ahhoz, hogy azzal együtt, amit télen találnak, túléljék a telet. A súlyveszteséget, melyet minden télen elszenvednek, tavasszal ismét kiegészítik, hacsak nem késlelteti őket a hó és a fagy” – mondta el Jozef Hýbler, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) zoológusa. Abban az esetben, ha nagyon kemény a tél, a zergék alacsonyabb magasságokban mozognak, ahol az erdészek takarmánnyal, szárított berkenyebogyóval és sóval egészítik ki étrendjüket. „Azokon a hagyományos helyeken, ahol az állatok a téli időszakban rendszeresen előfordulnak, berkenyebogyót és sót helyezünk ki, amely nagy segítség az ezeket a helyeket meglátogató zergék számára” – tette hozzá a zoológus.

Tovább nő a zergeállomány a Tátrában-1

Tátrai zerge
Tovább nő a zergeállomány a Tátrában-1
Forrás: Barna Zsolt

A zergeállomány nagyságát több tényező is befolyásolja. Az egyik a természetes szaporulat, melynek méretét nehéz meghatározni, és amelyet befolyásolhat például a klímaváltozáshoz köthető globális légköri szennyezettség is. Ehhez hozzá kell adni a tavaszi időszakban vissza-visszatérő téli időjárást, amely az akkor megszülető zergekölyköket érinti károsan. A populáció méretét befolyásolja a turizmus, különösen a magashegyi túrázás, a hegymászás, a síalpinizmus. Ez az oka annak, hogy a TANAP erdészei kiemelt figyelmet szentelnek a zergéknek közvetlenül az élőhelyükön, és tudatosságra próbálják tanítani a turistákat.

A zergeszámlálásban a Tátra szlovák és lengyel oldalán a helyi nemzeti parkok munkatársai vezetésével, mint minden évben, ezúttal is több szervezet tagjai vettek részt. Az őszi zergeszámlálásra a zergeállománynak a tél beállta előtti felmérése céljából van szükség. Az 57 éves múltra visszatekintő akció során a legkevesebb zergét az 1990-es években számolták össze, amikor számuk a kritikusnak mondható 300 egyed alá csökkent. „A jelenlegi állomány örömteli rekord ebben az időszakban” – fejezte be a TANAP zoológusa.

Forrás: https://www.lesytanap.sk

 

Hirdetés
Hirdetés