2014. október 19., vasárnap

Két halálos baleset egy napon a Menguszfalvi-völgyben

Október 19-én, vasárnap rendezték meg a Magas-Tátrában a 30. Sherpa Rallye-t, a hegyi teherhordók hagyományos versenyét. A versenyt, amely nagyon népszerű nem csak a résztvevők, de a közönség soraiban is, ezúttal a Poprádi-tó és a Hunfalvy-völgyi menedékház között rendezték meg. Az idei verseny ideje alatt egymástól függetlenül sajnos két halálos zuhanás is történt a verseny útvonalán, bár ezek nem kötődnek a versenyhez. Az első zuhanásra röviddel déli 12 óra után került sor a Békás-tavak feletti vízesés jeges felületén, a jelzett turistautakon kívül. A bejelentés után a mentőhelikopter a hegyimentőkkel és orvossal a fedélzetén érkezett a Menguszfalvi-völgybe, ahol azonnal megpróbálták újraéleszteni a 36 éves szlovák nőt, ez azonban nem járt sikerrel. Egyes szlovák hírportálok szerint az áldozat a menedékházban volt idénymunkás.

Újraélesztés közben újabb turista zuhanásáról kaptak riasztást kaptak a hegyimentők. Az első balesettől 800 méterrel feljebb egy 78 éves szlovák férfi csúszott meg a jeges felületen, aki az előző esethez hasonlóan súlyos fejsérüléseket szenvedett. Az előző baleset mentése miatt az orvos és a hegyimentők rövid idő alatt a helyszínre érkezte, de sajnos már nem tudták megmenteni az idős turista életét. A mentőhelikopter mindkét elhunytat a poprádi repülőtérre szállította, ahol átadták őket a rendőrség illetékeseinek.
Fotó: www.spravy.pravda.sk
Időközben nyilvánosságra hozták, hogy a 78 éves elhunyt nem más, mint František Kele, az ismert szlovák hegymászó és utazó, aki 1955-ben állt először a Mont Blanc csúcsán, és megmászta a világ csaknem 100 csúcsát. Pályafutása során a Magas-Tátrában több mint 500 mászótúrát, valamint több mint 50 első megmászást hajtott végre. 1951 és 1954 között a legfiatalabb hegyivezető volt a Tátra történetében. A Nyugati-Kárpátok főgerincét télen és nyáron is végigjárta, a Magas-Tátra főgerincét télen kétszer, nyáron pedig egyszer sikerült bejárnia. Amellett, hogy aktív hegymászó volt, intenzíven részt vett több expedíció, így pl. 1984-ben a Mount Everest, 1993-ban az Északi-sark expedíció szervezésében. 1980 és 1994 között három világ körüli expedíción vett részt.
Forrás és fotó: http://www.hzs.skhttp://spravy.pravda.skhttp://www.cas.sk

6 megjegyzés:

 1. Nagyon szomorú, nyugodjanak békében, sajnos ebből is látszik, hogy tapasztalt Tátra járók, túrázók is szenvedhetnek balesetet, vigyázzon mindenki magára!

  VálaszTörlés
 2. Már megint fejsérülés. Lehet hogy csak jó lenne néha az a 28 dkg-s sisak!

  VálaszTörlés
 3. "a jelzett turistautakon kívül"
  Vagyis nem véletlenül vannak kijelölve, felelőtlenség elcsatangolni. Ilyen hideg időjárás mellett számítani kell fagyos részekre. Sajnálom, hogy még mindig történnek ilyen balesetek.

  VálaszTörlés
 4. A világ legjobb mászói közül számosan haltak meg járóterepen. Az öreg Kele is eléggé képben volt, „elcsatangolással" megbélyegezni kb. olyan, mint amikor a Trabant sofőr megfeddi az indianapolisi bajnokot.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem az "elcsatangolást" a hozzászóló nem Kele-re értette, hanem a szlovák nőre, a cikk szerint ő ment a jelzett turistaúton kívül. Ezzel kapcsolatban viszont egyet értek vele, a turistajelzés nem tájékoztató jelleggel van felfestve...

   Törlés
  2. Mentségére szóljon a balesetet szenvedett és elhunyt nőnek, hogy a menedékház alkalmazottja volt, és ők, mint tudjuk, nem csak a jelzett utakat használják...

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...