2014. szeptember 30., kedd

A Téry-menedékház új bérlőjének teljesült élete álma

2014. november 1-től a 40 éves Peter Michalka lesz a Magas-Tátrában található Téry-menedékház új gondnoka. Az új bérlő azt tervezi, hogy a jelenleginél kényelmesebbé teszi a menedékházat, olyanná, amely megfelel a jelenlegi nagyobb elvárásoknak is. Ahogy elmondta, egy álom vált számára valósággá, és nagyon készül a hegyekben rá váró munkára. „Mindig is szerettem a Tátrában dolgozni, és amikor lehetővé vált, hogy a Téry-menedékház bérlője legyek, azonnal jelentkeztem. Már azon is meglepődtem, hogy rajta voltam a szűkített listán, a végeredmény pedig még inkább meglepett. Bár reménykedtem, őszintén szólva nem számítottam erre az eredményre, az elején el sem tudtam képzelni, hogy végül én lehetek a befutó. Ezzel teljesült egy olyan vágyam, amely nem csak gyerekkori, de felnőttkori álmom is volt” – mondta Michalka.

Mint mondja, neki teljesen természetes a Tátrában dolgozni, a Téry-menedékházat pedig mindig is a szívügyének tekintette. „A Magas-Tátra legmagasabban fekvő, egész évben nyitva tartó menedékháza gyönyörű magashegyi környezetben, kivételesen szép helyen található. Mint turista és hegymászó sokszor felsóhajtottam, amikor erre jártam, hogy milyen jó is lenne egyszer itt dolgozni. Ez most teljesült” – tette hozzá. Célja úgy működtetni a házat, hogy az emberek jól érezzék ott magukat, és elégedettek legyenek azzal a szolgáltatással, amit ott kapnak.
Az új bérlő ugyanakkor néhány módosítást is tervez, hogy a turisták nagyobb kényelemben tölthessék itt az idejüket. A rekonstrukcióról és a menedékház felújításának lépéseiről tárgyalni szeretne a társtulajdonosokkal, a Szlovák Turisták Klubjával (Klub slovenských turistov, KST) és a JAMES Szlovák Hegymászó Egyesülettel (Slovenský horolezecký spolok JAMES). „Leltárt veszünk fel, meglátjuk, mi az, ami jobb, és mi az, ami rosszabb állapotban van, majd ennek megfelelően alakítjuk ki az elképzelésinket arról, hogyan nézzen ki a menedékház a jövőben. Átépítés, bővítés, javítás, rekonstrukció” – sorolta a célokat az új bérlő. A menedékház véleménye szerint standard módban működik, ami jó volt néhány évvel ezelőtt, de napjainkban az emberek már többet várnak. „Szükség lenne a szociális helyiségek legalább minimális korszerűsítésére, különösen a női mosdó bővítésére, és valamilyen zuhanyzó kialakítására, hogy azok a vendégek, akik hosszabb ideig tartózkodnak itt, le tudjanak tusolni. A jelenlegi csak ideiglenes megoldás. Ezek nem kivitelezhetetlen dolgok, nem követelnek alapvető átépítést, ezek csupán apróságok. Be kell állítani például még egy kazánt, hogy több forró vizet tudjunk előállítani” – mondta Michalka, aki Pozsonyból származik, de már 15 éve és és 2001-től dolgozik a Tátrában. Hosszú éveken át dolgozott hegyi teherhordóként, egy ideig a Téry-menedékházban is, személyesen ismeri a menedékház most leköszönő bérlőjét.
A bérlőnek tetszik a hegyekben végzendő munka, annak ellenére, hogy ez nehezebb, mint a városban dolgozni. A szerződés szerint 6 évig bérelheti a menedékházat, és a tervek szerint november 3-tól veszi át a menedékház vezetését a jelenlegi bérlőtől, Miroslav Jílektől. „A jövővel kapcsolatban nincsenek aggodalmaim, kész vagyok a kemény munkára” – mondta az új bérlő.
A Téry-menedékház új bérlőjének kiválasztására szeptember 17-én került sor Pozsonyban. A szerződésben foglalt bérleti díj 30.000 € évente, ezen túl a bérlő vállalta, hogy évente 5.000 € értékben járul hozzá a menedékház fejlesztéséhez. A pályázati kiírásra összesen 23 érvényes pályázat érkezett. A sok ígéretes pályázatból kiválasztottak hármat, közülük személyes találkozó után döntöttek a tulajdonosok az új bérlő személyéről. A szoros versenyben végül is Marko Filipský lett a második, az ismert hegyivezető, Miki Knižka pedig a harmadik. „A négy menedékházunk közül a Téry-menedékházban van szükség a legnagyobb fejlesztésekre. Kellemes környezetet kell biztosítani, meleg víz, WC, konyhai fejlesztések ás más dolgok várnak megoldásra. Foglalkozni kell a menedékház előtti terasz bővítésével, hiszen az ide érkező turisták hely hiányában a ház körüli sziklákon ülnek le” – mondta Igor Koller, a JAMES elnöke.
A Kis-Tarpataki-völgyben épült Téry-menedékház 2015 méter tengerszint feletti magasságban található. A menedékházat Téry Ödön selmecbányai orvos és aktív magashegyi turista kezdeményezésére a Magyar Turista Egyesület építtette 1898/99-ben, Majunke Gedeon szepesszombati építész tervei alapján. A menedékház napjainkban a leglátogatottabb magashegyi menedékházak közé tartozik.

7 megjegyzés:

 1. Az új bérlővel egészen biztosan jól járunk. A turisták.
  A korábbi ugyanis meglehetősen zord lelkületű (néha ellenséges) ember.

  Ettől persze még jól érezheti magát ott a kiránduló, de a Téry ház volt az a turistaház az elmúlt hosszú évek során, ahol a legpocsékabb volt az étel.

  Tehát kétség nem fér hozzá, hogy ezentúl jobb lesz bárkinek, akinek arra vetődik.
  :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szimpatikusnak tűnik az új bérlő, de nekem Miroval sem volt bajom. Segítőkész volt, és kedves (a maga módján, az igaz...). Legutóbb pedig olyan finom gulast ettem ott, hogy sokáig emlegettem. Számomra ez a ház a legkedvesebb a Tátrában, és tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül. (Valamint te sem vagy egyedül a véleményeddel, ezt is tudom.)
   Van egy másik, lényegesen kisebb forgalmú ház, ahol sokkal rosszabbak voltak a tapasztalataim a bérlővel, de még őt sem nevezném ellenségesnek.

   Törlés
 2. Szubjektív toplistám szlovák oldalon:
  1. Rablóház
  2. Hunfalvy
  3. Zamko
  4. Zöldtavi
  5. Gyopár

  VálaszTörlés
 3. 2014.03. hóban voltam utoljára a Téry házban ( az elmúlt 10 évben immár ötödször, mindig télen ), több bérlővel találkoztam, de azt hiszem a váltás és az új bérlő tervei ( már ha megvalósulnak ) csak jól jöhetnek.

  VálaszTörlés
 4. Én találkoztam vele mikor cipelte fel a nagy rakományt. Ő oda való. Biztosan jó kézbe kerül a ház. És megyünk újra !Forest Laszlo Somogyi

  VálaszTörlés
 5. Nem tudom, vannak-e másoknak is hasonló tapasztalatai, én kétszer voltam a Téry menedékháznál az elmúlt évben és mind a kétszer kellemetlen szagok zavartak ki. Ez részben az ott készített ételeknek köszönhető...de csak részben. Más menedékháznál nem tapasztaltam hasonlót, pedig nagyjából mindegyikben megfordulam már (a szlovák oldalon).

  VálaszTörlés
 6. Számunkra nagyon kellemetlen élményt nyújtott az elmúlt hét szombaton (2018.10.13-n) a Téry-menedékház.
  Miután este 10 óra tájban mindenki lefeküdt aludni, a személyzet azaz üzemeltetők elkezdtek mulatni és hangos rockzenét bömböltetni. Nem túlzok a zene nem áthallatszott a konyha helységéből, hanem teljes hangerővel tört ki onnan. A személyzet részegre itta magát és őrjöngve mulatott. A vendégek felháborodottan és értetlenül álltak a jelenség előtt, hogy a hegyekben menedéket nyújtó ház személyzete a gondnokkal élen rocker partit rendez és ezzel nem hagyja aludni, pihenni a ház vendégeit. Egy szlovák vendég próbálta leordítani a személyzet féktelen mulatozását és megállítani a kellemetlen dorbézolást, de csak pár perc csitulást tudott elérni, rövidesen folytatódott a minden tovább. Éjfél után pár órával lett vége a bulinak, gondolom az alkohol legyőzte a szervezetük erőforrásait és beájultak. Így kb. 3-4 órát lehetett csak aludni. Én úgy gondolom és a többi vendég is ezen a véleményen volt, hogy ilyen gondnok és cinkos személyzete nem való egy menedékház üzemeltetésre. A felelőtlen gondnok miatt súlyos következmények is lehetnek, ha például a ki nem pihent vendégek balesetet szenvedhetnek másnapi túráik alatt. Én úgy gondolom, hogy egy ilyen felelőtlen és önző, abnormális menedékház üzemeltetőnek nem szabad a hegyekben menedékházat üzemeltetnie. Fura ez az eset, amit még soha nem tapasztaltam, csak a fordítottját, amikor a vendégek mulatozását állította le a gondnok az esti órákban, hogy tudjanak pihenni a vendégek. Remélem ez az eset csak egyszer történt meg és nem volt és lesz hasonló sem, ha igen akkor ettől az embertől és társaitól el kell venni az üzemeltetés jogát, mert nem oda valók. (Az igaz és helyes képhez azt is meg kell említeni, hogy a gondnok és személyzete a buli előtt és utána jól végezték a vendégek kiszolgálást, amire azt hiszem panasza nem lehetett senkinek.)

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...