2014. szeptember 17., szerda

A megfelelő balesetbiztosítás megfelelő biztonságot nyújt

Aki Szlovákia hegyvidéki területeire tervez hét végi programot, szabadságot, esetleg hosszabb nyaralást, az semmiképpen sem feledkezzen meg a balesetbiztosítás megkötéséről, hiszen a 18 éven felüli személyek mentési költségeit mindenkinek saját zsebből kell kifizetnie. Természetesen csak akkor, ha nem rendelkezik a hegyi és helikopteres mentésre is érvényes megfelelő balesetbiztosítással. Akinek van ilyen biztosítása, annak nincs félnivalója, hiszen ebben az esetben a biztosítótársaság téríti meg a mentés költségeit.

Milyen esetekben kérik a turisták leggyakrabban a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét? Az Union biztosítótársaság sok éves statisztikái azt mutatják, hogy a hegyimentőket a nyári hónapokban leggyakrabban (55 %) olyan sérülésekhez riasztják (kificamodott boka vagy térd), amelyek nem teszik lehetővé, hogy a sérült önállóan folytassa útját. A másik gyakori mentési helyzet, amikor a turisták a hegyekben eltévednek (28 %), vagy bizonyos körülmények között nem tudnak tájékozódni. Előfordulnak még hirtelen rosszullétek (11 %), fáradtság és kimerültség (3 %) és egyéb okok (3 %) miatti mentőakciók. Az ehhez kapcsolódó mentési költségek elérik a több száz, de gyakran a több ezer €-t is.
Hogy ezeket a nagy összegű kiadásokat megelőzzük, mindenképpen érdemes az utazás megkezdése előtt balesetbiztosítást kötni. Az Európai Utazási Biztosító (Európska Cestovná Poisťovňa) révén a szlovák állampolgárok mellett ma már a külföldiek, így a magyar állampolgárok is köthetnek olyan, Szlovákia hegyvidéki területein érvényes balesetbiztosítást, amely csekély napi összeg ellenében fedezi a mentés során felmerülő költségeket. A szlovák sípályákon megvásárolt síbérletek tartalmazzák a HZS beavatkozásának költségeit azon a síterepen, amelyre a síbérlet érvényes. A biztosítás azonban csak a kijelölt sípályákon, a síközpont üzemidején belül, a síbérletben foglalt napokon érvényes. Nyári időszakban (május 1-től november 30-ig) a felvonók menetjegyei viszont nem tartalmaznak semmilyen biztosítást.

Az Európai Utazási Biztosítóval megköthető balesetbiztosítást a Magas-Tátrában Tátralomnicon és Csorbatón, a Turista Információs Irodában lehet megkötni. A biztosítás fedezi a Hegyi Mentőszolgálat költségeit a hegyekben végrehajtott mentő- vagy kereső akció során. A biztosítást egy évre, vagy pontosan meghatározott napokra köthető.
Biztosítás változatok:
SOS Alapbiztosítás – ez a hegyekben végzett séta vagy gyalogtúra, síelés vagy sífutás, snowboardozás, szánkózás, bobozás során bekövetkezett balesetekre érvényes. Ennek ára 0,70 €/nap (17 €/év).
SOS Extrém biztosítás – az alapbiztosításon felül fedezi a hegyikerékpározás, hegymászás, gyakorló sziklamászás, siklóernyőzés, barlangászat, hójárművek használata, valamint a lesiklópályán kívül vagy a szabad terepben történő síelés és snowboardozás során bekövetkezett baleset mentési költségeit. Az Extrém biztosítás ára 1,40 €/nap (34 €/év).
Mindkét biztosítási forma Szlovákia területén érvényes, és a keresési és mentési költségeket  12 500 €-ig fedezi, az Általános Biztosítási Feltételekben megfogalmazottak szerint.
Baleset esetén a Hegyi Mentőszolgálat segélyhívó számát kell hívni, ennek telefonszáma: +421/18300.

3 megjegyzés:

 1. Üdv.

  Érdekelne, hogy meg lehet-e kötni ezt a biztosítást interneten keresztül is?
  A másik kérdésem az lenne, hogy az éves biztosítás a naptári évre (pl: 2017) vonatkozik vagy a megkötés dátumától 1 évig érvényes?

  O.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A biztosítás a megkötés dátumától egy évig érvényes, és külföldiek csak személyesen köthetik meg, a Magas-Tátrában Tátralomnicon vagy a Csorbai-tónál.

   Törlés
  2. köszönöm a gyors választ

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...