Időjárás a tavaszi magashegyekben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/05/15
Hirdetés
A hegyi túrák sikerének egyik legfontosabb befolyásoló tényezője az időjárás. Mivel kedvenc sportod nem teremsport, ezért ezt a tényezőt nem szabad figyelmen kívül hagynod! Ezen túlmenően fontos persze, hogy képességeidnek és túratársaid képességének megfelelő túrát válassz, legyen megfelelő felszerelésetek és azt helyesen tudjátok mindannyian használni!
A mai internetes világban az időjárást viszonylag könnyedén lehet ellenőrizni, jól meg lehet határozni, hogy a kitűzött cél elérhető lesz-e az általad kiválasztott időpontban, vagy sem. Érdemes a túra előtt már egy héttel elkezdeni ellenőrizni az időjárás előrejelzéseket. Ha lehet, több internetes oldalon is nézd meg, mert többen, több félét szoktak előrejelezni és ezek nem mindig egybehangzóak!
Mit is kell ellenőrizni, és milyen következtetéseket lehet levonni egy-egy időjárás jelentésből?

Hőmérséklet
Az első paraméter, ami szemet szúr a meteorológiai jelentésekben, hogy milyen minimum és maximum hőmérsékletre kell számítani. A hőmérséklet azon túl, hogy befolyásolja milyen ruházatot vigyél magaddal, változtathat a lavinaveszélyességen is. Ilyenkor tavasszal az erős felmelegedés megolvaszthatja a felső hóréteget, a mélybe lefolyó olvadék elmossa a föld és a hóréteg közötti tartóréteget és alaplavinákat okozhat. Az alaplavina pedig a legveszélyesebb „állatfaj” a lavinák csoportjában, olyan, mint pókerben a Royal Flush: mindent visz.
A hőmérséklet meghatározza, milyen folyadékot vigyél magaddal! Meleg lesz? Akkor legyen nálad hideg innivaló, hidegben pedig meleg tea termoszban. Ha melegre számítasz, akkor is érdemes meleg innivalót is vinned, főleg, ha korán indultok és/vagy későn érkeztek. Amint elmegy a napsütés, árnyékban túráztok, ha felhő takarja a napot, vagy feltámad a szél, a relatív hőérzet több 10 °C-ot is csökkenhet!
Forrás: http://kaland-sport.hu; Fotó: TygodnikPodhalanski.pl
Hirdetés
Hirdetés