2013. október 3., csütörtök

Csorbató – Lorenz-hágó – Csorbató

Csorbató (1346 m) – a sárga jelzésen Fátyol-vízesés (1780 m, 1:15 ó) – Felső-Fátyol-tó (1801 m) – Ökör-tavacskák – Szentiványi-tó (2072 m) – Lorenz-hágó (2314 m, 2:00 ó) – Felső-Wahlenberg-tó (2145 m) – Alsó-Wahlenberg-tó (2053 m) – a kék jelzés elágazása a Furkota-völgyben (1710 m, 2:00 ó) – a kék jelzésen Szoliszkó menedékház (1830 m, 0:15 ó) – Csorbató (1346 m, 1:20 ó). Teljes menetidő: 6:50 óra.

Csorbatóról a téli stadionból, az ülőszékes felvonó bal oldalán a sárga jelzésen indulunk felfelé a Malompataki-völgybe vezető széles erdei úton. A turistaút rövid szerpentinekben emelkedik a törpefenyő övezet határáig, majd a folytatásban mérsékelt emelkedéssel érkezünk meg a Fátyol-vízeséshez, amelyek mellet a sziklafalba beépített láncok segítségével kapaszkodhatunk fel.


A Malompataki-völgy középső, mérsékelt emelkedésű része a Kis- és Alsó-Zerge-tónak otthont adó völgyküszöbig tart. Ezen a völgyküszöbön egy kissé meredekebb felmenet következik a Szentiványi-tóhoz. Innen a tó déli partján megyünk tovább a Lorenz-hágóba vezető hegyoldal felé, amelyen szerpentinezve és hosszan traverzálva jutunk a hágó alatti sziklavályúba. Innen beépített láncok segítségével mászhatunk fel a Lorenz-hágó szűk nyílásába. A hágóból rövid szerpentinekben jutunk le a Furkota-csúcs törmelékes déli lejtőjén a Felső-Wahlenberg-tóig, majd egy meredek lejtőn az Alsó-Wahlenberg-tóig. A Furkota-völgyben vezető további útvonal már csak mérsékelt meredekségű, a kék jelzésű turistaút kereszteződésében balra fordulunk, és ezen a kék jelzésen érjük el a Szoliszkó menedékházat. A menedékháztól a sípálya lejtőjén, vagy akár ülőszékes felvonóval is visszajuthatunk Csorbatóra.

FIGYELEM:
Ø  A völgyben vezető turistaút a Fátyol-vízeséstől felfelé november 1-től június 15-ig a téli zárlat miatt lezárva.
Az út nehézsége: nehéz, egész napos túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  Fátyol-vízesés (1780 m) – 25 m magas vízesés a Malompataki-völgyben
Ø  Felső- (2109 m) és Alsó-Zerge-tó (1943 m)
Ø  Szentiványi-tó (2072 m)
Ø  Felső- (2145 m) és Alsó-Wahlenberg-tó (2053 m)
Ø  A Lorenz-hágóból korlátozott, de szép kilátás nyílik a Malompataki- és a Furkota-völgybe
Ø  A Felső-Wahlenberg-tó a második legmagasabban fekvő állóvíz a Tátrában, melyet a tátrai természet egyik első jeles kutatójáról, a svéd Goran Wahlenberg (1780-1851) botanikusról neveztek el.
Az útvonal teljes hossza: 14,81 km.
Ebből emelkedő rész: 7,5 km. (51 %)
Ebből süllyedő rész: 7,18 km. (49 %)
Legmagasabb pont: Lorenz-hágó (2314 m.)
Legalacsonyabb pont: Csorbató (1346 m.)
Szintkülönbség: 968 m.
Összes emelkedés: 1013 m. (13,5 %-os meredekség)
Összes süllyedés: 1013 m. (14,1 %-os meredekség)
Legmeredekebb szakasz felfelé: 40,4 % (47 méter hosszban, a Fátyol-vízesés előtt)
Legmeredekebb szakasz lefelé: 22,9 % (a Lorenz-hágóból lefelé).

Forrás, magassági profil és virtuális túra: http://kamnahory.sk; 250 tátrai túra

6 megjegyzés:

 1. Kedves Árpád!

  Most szombaton (08.08), szeretnénk ezt a túrát végigjárni a párommal. Érdeklődni szeretnék, hogy nincs-e valamilyen oldal ami a parkolási árakat tartalmazza vagy nem lehet-e ezt valakitől megkérdezni? Emlékeim szerint Ótátrafüreden tavaly ilyenkor 5-6 euro volt a parkolás, de nem tudom, hogy idén a Csorba tónál ami mindig iszonyat zsúfolt mennyi lehet ez az összeg egy napra...

  Válaszodat előre is köszönöm!

  Tisztelettel;
  Endre

  ui: A fedett parkoló és fentebb a fehér felüljáró híd előtt ugyanannyiba kerül? Az nem lehet, hogy a híd előtt ingyenes a parkolás??

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Endre!
   Nem tudok olyan oldalról, ahol a tátrai parkolási árak fel lennének tüntetve.
   Ettől függetlenül azt lehet tudni, hogy a Tátrában 5-6 euro között vannak a parkolási díjak, Ótátrafüreden és a Csorbai-tónál is. Ezeken a településeken nincsenek ingyenes parkolók, ilyen csak Tátralomnicon van.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kb. 1 hónapja voltunk a Csorba-tónál, Ha jól emlékszem 5,5 Euro volt a parkolás 1 napra a vasútállomás közelében lévő fedett parkolóban.

   üdv. O.

   Törlés
 2. Tegnap - 2016.09.03 - 5,5 euró volt a parkolás a nagy parkolóban egész napra. A híd elott nekünk is gyanús volt hogy ingyenes a parkolás de nem néztünk utána. Szép túra nagyon, ajánljuk!

  VálaszTörlés
 3. Nem akarok kötekedni, de akinek az 5 Eurós parkoláson jár az agya, az lehet jobb, ha inkább otthonmarad...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem meg balek az, aki parkolásért fizet. Én bőven elégnek tartom, hogy akkor kezd el pörögni a számláló, amikor beindítom az autót. Amikor leállítom, akkor ne pörögjön! Más az, ha őrzött, vagy fedett parkolásról beszélünk.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...