2013. szeptember 29., vasárnap

Tragédia a Tengerszem-csúcsra vezető láncos úton

A Tengerszem-csúcsra vezető turistaút láncos szakaszán ma délután lezuhant egy turista, és a helyszínen életét vesztette. Ahogy a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyeletese elmondta, délután 14 óra után kapták a bejelentést a balesetről. Miután a hegyimentők helikopterrel a helyszínre érkeztek, kiderült, hogy a balesetet szenvedett turista elhunyt. A baleset a turistaútnak a Tengerszem-sziklabegy (Grzedy pod Rysami) nevű szakaszán történt, ahol a 23 éves fiatalember valószínűleg megcsúszott a jeges sziklákon, és a mélybe zuhant.

Mivel nem voltak szemtanúk, nem lehet tudni, mi okozhatta a balesetet, a szerencsétlenségről a zuhanó embert észlelő turisták tettek bejelentést. A jelek szerint a férfi nem volt felkészülve a hegyekben uralkodó körülményekre, hiszen egy Adidas edzőcipővel a lábán indult a végzetes túrára. A holttest elszállításában hat hegyimentő vett részt. 
A Tátra magasabban fekvő részein nehéz körülmények várják a túrázókat, egyes helyeken, főleg az északi lejtőkön havas és jeges szakaszok váltják egymást. Nagyon veszélyes a teljes Sas út, a Vadorzó-hágóba, a Chałubiński-kapuba és a Liptói-határhegyre vezető turistaút, ezeken útvonalakon bárhol találkozhatunk lefagyott, jeges szakaszokkal. Ezért a túrák során nagyon óvatosnak kell lenni, nem szabad hibázni, mert ahogy ez a baleset is bizonyítja, az könnyen tragédiához vezethet.
Ilyen körülmények között  még a bakancs is megcsúszhat a jeges köveken, sziklákon, a hágóvas használata viszont még túlságosan korai ebben az időszakban. A hegyimentők azt javasolják, hogy ilyen körülmények között tartózkodjunk a 2000 méter feletti régióba vezető túráktól.

6 megjegyzés:

 1. Rendkívül sajnálatos és egyben nagyon tanulságos az eset a hegyi körülmények figyelmenkívül hagyása és a megfelelő bakancs hiánya fokozottan növeli a balesetek esélyét sajnos!!!
  Élhetett volna még és megélhetett volna még számtalan csúcs megmászását! :((

  VálaszTörlés
 2. 1 hete jártam, ugyanezen a túraútvonalon. A hóhatárig jutottam, ami kb. 2000 m, aztán a csapattársam javaslatára visszafordultunk, mert nem volt alkalmas a bakesz havas túrára. lehet jobban tettük, hogy visszafordultunk... RIP szegény srácnak.

  VálaszTörlés
 3. 1 nappal ezelőtt jártunk ugyanott, a menedékházig felmentünk, utána visszafordultunk, mert már elég késő volt! A láncos szakason kibicsaklott a bokám, azóta is be van dagadva, hozzáteszem bakancsban voltam!!! Tehát még így is előfordul a botlás, csúszás veszélye, nagyon nagy odafigyelés szükséges az egész útvonalon!
  Nagyon sajnáljuk a történteket! :((

  VálaszTörlés
 4. 1 nappal ezelőtt jártunk ugyanott .Nagyon csúszott de nekünk sikerült felmenni a csúcsra..2300 m felett havas volt.

  VálaszTörlés
 5. Október 1-én voltunk a merrell félcipő+ yaktrax páros jól működött a csúszós részeken.

  VálaszTörlés
 6. Október 21-én voltunk és csak a menedékházig a második tóig jutottunk fel Rysy-t szerettük volna megmászni, 18-án nagy hó esett így nem jutott tovább :-(

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...