2013. szeptember 20., péntek

A láncok eltűnése, és ami mögötte van…

A Gerlachfalvi-csúcsra vezető, jelzés nélküli hegymászóútvonalról eltűnt láncok után újabb, ugyancsak jelzés nélküli hegymászóútról tűntek el a veszélyes szakaszokon történő átjutást lehetővé tevő láncok. Ezúttal a Lomnici-csúcson dolgozók feljutását is segítő kettős láncok tűntek el, mintegy 25 méter hosszúságban, helyükön csak a meredek falak és az üres kampók maradtak. Már július első felében elterjedt a híre, hogy a Lomnici-csúcsra vezető hagyományosan legnépszerűbb útvonalon valaki leszerelte a sziklafalba erősített láncokat. A láncokat a csúcsra vezető útvonal úgynevezett „Kémény” nevű részének alsó szakaszáról tüntették el, a felső részen lévő láncok viszont érintetlenek. Az elkövetők valószínűleg nagy biztonsággal mozoghatnak és dolgozhatnak nehéz alpesi terepen, ezért a láncok eltűnéséért egészen biztosan nem a színesfém gyűjtögetők tehetők felelőssé. A Lomnici-csúcsra vezető útvonalról eltűnt láncokról a rendőrség nem kapott semmiféle hivatalos tájékoztatás, így az ügyben nem is nyomoznak.

Az útvonalak nehezebb szakaszain elhelyezett láncok eltűnése sajnos nem ritka esemény a Tátrában. Először néhány évvel ezelőtt a Gerlachfalvi-csúcsra vezető útvonalon, majd a Téry-horhosba vezető útvonalnak a Zöld-tó feletti részén tűntek el a feljutást megkönnyítő láncok.
A Gerlachfalvi-csúcsra, csakúgy, mint a Lomnici-csúcsra jelzett turistaút hiányában a turisták csak hegyi vezető kíséretében juthatnak fel. A hegyivezetők által vezetett csoportok kivételével a jelzett turistautakon kívül csak szervezett hegymászótanfolyam keretében mozoghatnak a turisták, azonban nekik is tiszteletben kell tartani bizonyos korlátozásokat és tilalmakat. A hétköznapi turisták számára tilos a belépés az alpesi terepre, ennek megszegése bírságot vonhat maga után. A hegyi vezetőknek viszont teljes felelősséget kell vállalniuk az általuk vezetett személyekért, és garantálniuk kell ügyfeleik biztonságát. Ebből a szempontból a Gerlachra vezető útvonalról eltűnt láncok nem okoztak vészhelyzetet. „Ezeknek a láncoknak nem az a célja, hogy a széles nyilvánosságot szolgálják. Attól függetlenül, hogy ott vannak, vagy nincsenek, a turistákat, akiknek semmi keresnivalójuk nincs ott, ez az eset nem érinti” – mondta el Jozef Janiga, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) vezetője.
Illusztráció - www.cas.sk
A Lomnici-csúcsra vezető útvonalról eltűnt láncok viszont az előbbinél sokkal nagyobb kockázatot jelentenek. A csúcsra vezető biztosított útvonal ugyanis a csúcson dolgozó szakemberek, így pl. a csillagászok egyetlen menekülési útvonala arra az esetre, amennyiben a felvonó műszaki okok, vagy a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem közlekedik. A hegyimentők álláspontja szerint tehát ebből a szempontból a Lomnici-csúcs teljesen más kategória, mint a Gerlachfalvi-csúcs. „Ez az útvonal a csúcson dolgozók számára az egyetlen menekülési útvonal, az ott elhelyezett láncok egyértelműen ezeknek az embereknek a biztonságát szolgálják vészhelyzet esetén. Eltűnésük nagyon kényes dolog” – mondta Janiga. Ebből a szempontból tehát a láncok eltűnése fokozott balesetveszélyt jelent, mivel a csúcs megközelítése és elhagyása a biztonságos láncok nélkül veszélyesebbé vált. Ahogy az a Tátrában lenni szokott, a Lomnici-csúcsra vezető láncokat a tilalom ellenére tapasztalatlan túrázók is igénybe szokták venni.
Több fórumon és közösségi oldalon is felvetődött, hogy a fenti útvonalakról maguk a hegyi vezetők távolították el a biztonságot adó láncokat, akik a fizető ügyfeleik számának növekedése érdekében tették volna ezt. A Hegyivezetők Egyesülete (SHV) vezetője, Michal Gerčák határozottan elutasítja ezeket a vádakat, de nem szeretett volna állást foglalni ebben az érzékeny témában. „A hegyi vezetőkről csak annyit mondanék, hogy nem ők távolították el a láncokat” – mondta Gerčák. Az egyesületbe mintegy 50 hegyi vezető tartozik, és ahogy vezetőjük mondta, a láncok eltűnése a vállalkozóként dolgozó hegyi vezetőkkel folytatott konkurenciaharc része lehet. „Mindenki azzal vádol minket, hogy privatizálni szeretnénk az egész Tátrát, ám ez egyáltalán nem igaz. Tudom azonban, hogy ennek ellenkezőjéről nehéz meggyőzni az embereket” – sóhajtott nagyot Gerčák.
A két korábbi esetben máig megoldatlan, bár 2004-ben, a Gerlachfalvi-csúcsra vezető úton lévő láncok eltűnése után a HZS büntető feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

11 megjegyzés:

 1. Hetek óta nem tudtak 25 m láncot pótolni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagy valószínűséggel (a Lomnici-csúcson dolgozók biztonságos közlekedési feltételeinek megteremtése miatt) időközben már pótolták, bár erről sehol nem olvastam egy sort sem, én magam pedig mostanában nem jártam arrafelé.

   Törlés
  2. Az ott dolgozók nem hiszem hogy kedvezőtlen időjárási viszonyok közepette leereszkednének ezeken a láncokon,- mégha elvileg valóban ilyen funkciót is szolgálna - elég egyértelmű hogy a nem fizető mászókat-turistákat akarják távoltartani a Hegytől!
   Egyébként a Téry-Horhos felé (Zöld-tó felől) eléggé szükség van a láncra a hágó alatt főleg - de tavaly szerncsére ot is voltak!

   Törlés
  3. De igen, Gyuszi, ezt Lacitól tudom, aki sokáig a csúcson dolgozott, hogy amikor nem jár a felvonó (üzemszünet vagy kedvezőtlen idő), akkor a fent dolgozók ezen az útvonalon közlekednek munkába menet és jövet. Sőt, találkoztam olyan hölggyel is, aki éveken keresztül ezen az útvonalon vitte fel a csúcson dolgozó férjének a vasárnapi ebédet...:-)

   Törlés
  4. Értem,köszönöm,ezzel eloszlattad kételyeimet...a hölgy elég jó kondiban lehetett ezek előtt és után! :)

   Törlés
  5. Valóban jó kondiban volt, én magam is találkoztam már vele, amikor jóval túl volt a nyugdíjkorhatáron, a Fehér-tavi-csúcsra mentünk Lacival és még egy másik ismerősével a Kopa-hágóból. A tanítónő (merthogy az volt) egy darabig jött velünk, de aztán megunta és visszafordult. Mi felmentünk a gerincen a csúcsra, és mentünk lefelé a turistaúton, amikor egyszer csak szembe jött velünk fent, a Vörös-tavi-völgyben. Visszament a Zöld-tóhoz, és elénk jött.

   Törlés
  6. Pótolták a láncokat szombaton (október 5.). Végig van lánc, illetve a beszállás fölötti függőleges részre (kb. 10-15 méter) már nem jutott.
   Zsolt

   Törlés
  7. Köszönöm az infót, éppen az imént fordítottam le az erről szóló cikket, a héten felkerül a honlapra.

   Törlés
 2. A Gerlachfalvi-próba láncait pár éve megtaláltam: a próba felszökése alatti kőfolyásra leesve, törmelékkel nagyrészt betemetve. Kihúzni nem lehetett a törmelékből. A jelek szerint a tavaszi olvadás egy erősebb lavinája leszakította. Ez tehát nem emberi károkozás volt, csak a természet védekezik.
  A Lomnici-csúcs lánca viszont most augusztus elején még megvolt, tehát ezt valószínűleg emberi kéz távolította el.
  Guszti

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor valószínűleg már pótolták a láncokat, mert bár a cikk forrása augusztusban jelent meg, de júliusi első feléről lehet benne olvasni.

   Törlés
 3. Logikus lehet a hegyivezetők okolása - bár ki tudja - mi a Gerlachra mentünk fel nemrég a Batiz-próbán és rengeteg vezetett partival találkoztunk, akik kedvesen viszonozták köszönésünket, semmiféle igazolványt nem kértek (mondjuk igyekeztünk mászónak kinézni) és igyekeztek gyorsan haladva megdolgozni az aznapi pénzükért ;) - nem tűntek túl "ellenségesnek". Ettől függetlenül érdeke csak nekik lehet, vagy valamilyen "hegyek felszabadítói front"nak :)

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...