2013. március 20., szerda

Helikopteres mentés a Magas-Tátrában – tanulságokkal

A legutóbbi túránk egész máshogy sikerült rendkívülire, mint ahogy terveztük. Egy kicsúszás következtében egyikünk olyan sérülést szenvedett, hogy helikopteres mentése vált szükségessé. Alább az ominózus túra beszámolója, adminisztratív tanulságokkal.
Péntek este négyen indultunk el Tátraszéplakra, hogy szombaton kipihenten felvágtassunk a Lengyel-nyereg és a Rovátka érintésével a Rabló házba, majd vasárnap ki tudja még merre tovább.

Reggel minden szépen terv szerint haladt, 7-kor el is indultunk a parkolóból. Az idő a laviny.sk előrejelzésénél kedvezőtlenebb volt: nem sok jót sejtetett, hogy már a fenyőerdőben határozott széllökéseket éreztünk. Ahogy felértünk a törpefenyvesbe, egészen Deltásra váltott a helyzet, maszk, kabát elő. De legalább nem volt kedvünk ácsorogni: 8:20-ra leküzdöttük az első 640 m szintet és a házban voltunk, majd 9 előtt megindultunk a nyereg felé. A ház fölötti meredek szakaszt toronyiránt megnyomtuk léccel a zsákon. A friss hóban nem voltak nyomok előttünk. A hidegben, ködben és havazásban nem volt egy tömegjelenet a hegyen, mondhatni rajtunk kívül senkit nem láttunk. A Lengyel-nyerget még GPS-szel kellett belőnünk a ködben, aztán a egyre gyakrabban kitisztult egy-egy percre. Az idő határozottan javuló tendenciát mutatott. Bizakodóak voltunk, minden esélyünk megvolt rá, hogy délre a Rovátkáig jutunk.
Aztán a Lengyel nyereg-alatt, közvetlenül a láncos szakasz előtt fordult a helyzet kevésbé vidámra. A tíz centi porhó alatt kemény firn volt, így traviztunk a lánc felé. A magam részéről firnvassal gond nélkül elértem a láncot, amikor visszanézve látom, hogy Tamás bakancsban, léccel a hátán jön és kicsúszik. Átbukott két kisebb sziklán, és 50 méter csúszás után tudott megállni. Először nem tűnt súlyosnak a helyzet, aztán perceken belül világossá vált, hogy gond van. Tamás jobb térde olyan sérülést szenvedett, melynek következtében sem behajlítani, sem kinyújtani nem tudta a lábát, de ami a legrosszabb, rá se tudott terhelni.
Forrás és fotó: http://foka.blog.hu

8 megjegyzés:

 1. Egyszerűen fel nem foghatom, miért megy vki télen, (jó vagy) rossz időjárási körülmények között olyan helyre, ami zárt (csak azért, mert van vmilyen papírja arról, hogy felrúghatja a szabályokat és károsíthatja jelenlétével a természetet). Jó, ez nem egy 15 napos gerinctúra volt 95 csúccsal megspékelve, de akkor is. Érdekes, az említett túra főszereplői nem stikában csúsztak-másztak, holott tényleges, 100%-os hegymászók voltak, hanem engedélyt kértek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az objektivitás kedvéért arról azért ne feledkezzünk meg, hogy a síalpinisták meghatározott előírások betartása mellett télen is mozoghatnak a Tátrában. Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.magas-tatra.info/2012/12/kezdodik-sialpinista-szezon.html

   Törlés
  2. A túrázás akár télen akár nyáron:
   1) merő luxus.
   2) mindenképpen károsítja a természetet.
   de ugyanez kijelenthető az otthon ülő civilizált környezetben lévő emberre is.

   Törlés
  3. Mi szerinted a 100%-os hegymászó? Az nem egy narancslé!
   Ezt ne te kérdőjelezd meg hogy miért megy oda valaki,mert ő azért megy oda,amiről neked semmi fogalmad sincs- ezt ne vedd zokon,ez természetes - de attól ez a sport és ez az érzés még létezik mások életében!!!
   Ami esetleg neked semmit nem jelent,az a másik embert élteti és annál többet jelent neki! :)
   Azt meg sejtem hogy aki nem lát ilyen hegyeket,azt esetleg még idegesítheti is,hogy más lát-érez-tapasztal! :)

   Törlés
  4. A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki [...] személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy egyéb módon zavarja, lehetetlenítse el a témába vágó eszmecserét.
   A felhasználó, aki nem rendelkezik adminisztrátori jogokkal egy adott fórumon csak egyet tehet a trollok ellen: nem „eteti” őket, azaz akkurátusan ignorálja az adott személy hozzászólásait.

   Törlés
  5. A barátom amikor megtudta, hogy a Magas Tátrát járom azt kérdezte mi abban a jó? Hát meglehet azt magyarázni??

   Törlés
 2. Olyan kár hogy ha valaki leírja a tapasztalatait páran rögtön minősíteni kezdik, vagy megkérdőjelezik.
  Szerintem nagyon hasznos és érdekes írás volt ami praktikus információkat tartalmazott. Egyébként pedig mindenkinek jogában áll eldönteni hogy a boldogsága érdekében mennyi kockázatot vállal.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...