2013. január 31., csütörtök

Tátrai romok – Széchenyi villa, Tátralomnic


Széchenyi Bertalan gróf nyári villája 1915-ben épült a New Yorkban élő, de Munkácson született építész és festőművész, Takács Adalbert tervei alapján. A földszinten volt az előszoba, a nappali, az étkező, az úr szobája, és két vendégszoba fürdőszobával. Az emeleten volt a társalgó, ezt vette körül a női és férfi hálószoba (fürdőszobával és WC-vel együtt), két gyerekszoba és a terasz. Az épületben voltak elhelyezve a személyzet szobái, a villa gondnokának lakása, valamint a konyha és a személyzet étkezője azonban külön épületben kapott elhelyezést, a kiszolgáló helyiségekkel együtt.

Az épületet 1946-ban államosították, 1949 és 1959 között itt volt a TANAP Igazgatóságának székhelye. Ezután 1969-ig a TANAP Múzeumának adott otthont, majd szolgálati lakásokat alakítottak ki benne, és egészen 2000-ig lakóházként működött.
Miután a bérlőket kiköltöztették, a TANAP tervei szerint reprezentációs célokra szerették volna átalakítani, ez azonban nem valósult meg, és az épület 2010-ben magántulajdonba került.
Jelenlegi tulajdonos: AUTONOVA s.r.o., 058 01. Poprad, Priemyselný areál Východ 3406, Szlovákia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...