2012. november 8., csütörtök

Újabb illegális kereszt a Tengerszem-csúcson


A Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatósága a lehető legrövidebb időn belül el fogja távolítani a Tengerszem-csúcson engedély nélkül felállított újabb keresztet. Paweł Skawiński, a TPN igazgatója úgy véli, a keresztet a TPN és az illetékes egyházi hatóságok engedélye nélkül állították fel. A valamivel több, mint egy méter magas acélkeresztet az utóbbi pár hétben állította fel valaki, akinek a kiléte nem ismert. Ez már a második, engedély nélkül felállított kereszt Lengyelország legmagasabb pontján, már 2009-ben is felállítottak egy, a maihoz nagyon hasonlító keresztet, akkor a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) megalapításának 100. évfordulója tiszteletére.

Az akkori keresztet – amelyet szintén az illetékes hatóságok engedélye nélkül állítottak – a TPN igazgatóságának határozata alapján 2010-ben eltávolították, és a Ruszin-tisztáson állították fel.
„A Tátra nem lehet a hegyekben elhunytak emlékhelye. Ha mindenkinek keresztet állítanánk, aki a Tátrában halt meg, akkor a nemzeti parkban kb. 850 kereszt állna, hiszen ennyi halálesetet jegyeztek fel a hegyekben a TOPR megalakulás óta” – mondta az igazgató. Hozzátette, hogy nem tudják, a kereszt felállítójának mi volt a szándéka a kereszttel, nincs semmilyen tábla, ami ezt jelezné. Végül kijelentette, hogy el fogják távolítani a keresztet, amint azt az időjárás lehetővé teszi. A keresztet a korábban a Tengerszem-csúcsról eltávolított kereszthez hasonlóan a Ruszin-tisztáson lévő Szűzanya kápolna mellett helyezik el.
Kapcsolódó bejegyzés: Volt egy kereszt a Tengerszem-csúcson
Forrás: http://www.dziennik.com, http://www.gazetakrakowska.pl Fotó: Tátraturista 

6 megjegyzés:

 1. Egy idő után elég furán fog kinézni a Ruszin-tisztás, ahogy a lengyelek keresztállító szokásait ismerem...

  VálaszTörlés
 2. Én már azt sem értetem, hogy a korábbi miért kellett eltávolítani. Volt szerencsém azt is, és ezt is látni a csúcson (nagyon hasonlít egymásra a kettő), szerintem teljesen szolid, vállalható kereszt, ráadásul a korábbi egy fontos eseménynek állít emléket. Tudom, az előírások, de talán lehetett volna bennük egy kis rugalmasság, hiszen azzal a kereszttel senkinek sem ártottak...

  VálaszTörlés
 3. Azt hiszem, hogy attól tartanak, hogy mindenhol keresztek jelennének meg, és azt meg követné az idióta Palikot és pártja, akik valami "nem keresztet"* állítanának az esélyegyenlőség jegyében... :-DDD

  *: Hihetetlen diplomatikus megfogalmazás...

  VálaszTörlés
 4. Ja 2011 január végén majdnem azt hittem hogy rossz csúcson állok,mert kerestem a megszokott keresztet,erre kiderült hogy nem a hó alatt volt,hanem közben leszedték.eza hegymászók megtévesztése, :) ezt remélem fenthagyják legalább egy évig,egyébként utánajárnék hogy ez nem ugyanaz a kereszt véletlenül?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kísértetiesen hasonlít, de nem ugyanaz. Nem sok a különbség, de azért van. Én mindkét keresztet lefotóztam, és ha teljes méretben megnézem, látszik a különbség, főleg a kereszt egymást keresztező szárainál lévő díszítésen.

   Törlés
  2. Lehet hogy igazad van...mindenesetre jól mutat a csúcson,maradhatna! :)

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...