2012. november 30., péntek

Téli korlátozások a Lengyel-Tátrában


A Lengyel-Tátrában is van bizonyos fokú téli zárlat, ám ez jóval kisebb területre koncentrálódik, mint a Tátra déli oldalán. A Tátra Nemzeti Park (TPN) előírásai szerint november 1. és április 30. között nem látogatható a Fagyos-barlang (Mrożna Jaskinia) a Kościelisko-völgyben (Dolina Kościeliska).

December 1. és május 31. között, vagyis a holnapi naptól kezdve az alábbi három turistaúton tiltott a túrázás:
1. A Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich) a Mormota-halmon át (Świstowa Czuba) a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető kék jelzés. 
2. A Gombás-nyeregtől (Przełęcz w Grzybowcu) a Felső-Konrád-nyeregbe (Wyżnia Kondracka Przelęcz) vezető piros jelzés.
3. A Lengyel-Toman-völgyben (Dolina Tomanowa Polska) a Keskeny-csorbába (Chuda Przełączka) vezető zöld jelzés a Felső-Toman-tisztástól (Wyżnia Tomanowa Polana).

A szerkesztő megjegyzése:
Ezeken a turistautakon kívül a Lengyel-Tátárában nincs téli korlátozás, elvileg minden más útvonalat használhatnak a kellő tapasztalattal és megfelelő felszereléssel rendelkezők. Itt sem árt azonban az óvatosság, mielőtt túrára indulunk, tájékozódjunk az aktuális időjárási viszonyokról, a napi lavinaveszély mértékéről, és csakis ezek tudatában induljunk el téli túrára. Téli túrák esetében fokozott jelentősége van a megfelelő téli felszerelésnek, amelyek segíthetik és egyúttal biztonságossá is tehetik a téli túrákat. Fontos, hogy csakis felkészültségünknek, felszerelésünknek megfelelő túracélt válasszunk, olyat, ahonnan biztonságban visszérhetünk.

8 megjegyzés:

 1. Szia!

  Van információd arról, hogy a Siklawa vízesésen engedélyezett-e a jégmászás? Kérdésemre az Öt-tavi menedékházban azt mondták, hogy jó a jég, de nem tudták megmondani,hogy engedélyezett-e a mászás, és a TPN-hez irányítottak :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Sajnos így élből én sem tudok segíteni, a Lengyel-Tátra Nemzeti Park látogatási rendjében ugyanis nincs utalás a jégmászásra. Annyit tudok tenni, hogy írok ma egy levelet a TNP-nek, aztán meglátjuk, mit válaszolnak.

   Törlés
 2. Köszönöm a segítséget! Közben nekünk válaszoltak:
  I would like to get some information about Siklawa waterfall. Is ice climbing allowed in this weekend?
  12:56
  Tatrzański Park Narodowy
  At this point, climbing is prohibited.
  Please check here http://www.wrotamalopolski.pl/NR/rdonlyres/8B418D93-138A-4C04-B1DA-BC72FE0BA5B8/920672/ZARZADZENIE_2_2012_ZALACZNIK.jpg

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én lengyelül írtam nekik ma délelőtt, eddig még nem válaszoltak. Ez a válasz viszont sajnos várható volt, mivel a látogatási rendben nincsenek említve jégmászásra kijelölt területek, ami valószínűleg (és most már általuk is megerősítve) azt jelentik, hogy nem is lehet jeget mászni. Marad a Magas-Tátra szlovák oldala, és a Szlovák Paradicsom :-)
   Vagy ha a mellékelt térképen látható, hegymászásra engedélyezett területeken találtok jeget, akkor ott...

   Törlés
 3. Ha jól értelmezem a mellékletet, akkor a Tengerszem-csúcsra is tilos lenne a felmenetel?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem itt a piros jelzés azokat a gerinceket mutatja, ahol engedélyezett a hegymászó tevékenység a Tátrai Nemzeti Parkban. De csak a hegymászó, nincs szó jégmászásról. A turista utakról itt nincs szó, mint ahogy a cikkben sincs tiltólistán, vagyis a Tengerszem-csúcs télen-nyáron látogatható a lengyel oldalról.

   Törlés
  2. Megkaptam a választ a levelemre. Azt írták, hogy a Lengyel-Tátrában csak néhány vízesésen van lehetőség a jégmászásra, ezek p. a Gasienicai-Fagyott-tó alatti és feletti kis vízesések, valamint a Kurtyka-kuloár a Barát közelében. A Siklawán és a Siklawicán nem lehet jeget mászni. Jégmázsára a szlovák oldalon lévő, erre kijelölt vízeséseket javasolják.

   Törlés
  3. Köszönöm a segítséget!

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...