2012. október 19., péntek

Téli olimpia a Tátrában? De mikor?...


Szlovákia Lengyelországgal közösen szeretne pályázni a 2022-es téli olimpia megrendezésére. A pályázatról szóló egyelőre még nem hivatalos egyeztetésekre október második hetében került sor Varsóban, ahol a téma kapcsán a pozsonyi törvényhozás sportbizottságának küldöttsége egyeztetett lengyel partnereikkel. Bár a részletek egyelőre nem kerültek napvilágra, annyit már tudni lehet, hogy az első egyeztetés eredményei biztatóak, és a lengyel fél elsősorban a Magas-Tátra nyújtotta lehetőségek miatt érdeklődik a téli olimpia közös megrendezése iránt.

Az ötletről a két ország olimpiai bizottságának vezetői már a londoni olimpia idején is folytattak nem hivatalos megbeszéléseket. Az olimpiai játékok történetében első alkalommal fordulhatna elő az, hogy két ország közösen pályázik egy olimpia megrendezésére. Az előzetes tervek szerint 2022-ben Szlovákiában az alpesi versenyeket rendeznék meg, mivel az Alacsony- és a Magas-Tátra sípályái jobban megfelelnek e sportágak követelményeinek. A versenyszámok közül a lesiklásra Chopokon, a sífutásra pedig Csorbatónál kerülhetne sor. Az eddig kiszivárgott hírek szerint Krakkóban kerülnének megrendezésre a teremsportok (műkorcsolya, gyorskorcsolya, jégkorong, curling). Zakopane adna otthont a biatlon és az északi versenyszámok küzdelmeinek, Szlovákiában kerülnének megrendezésre az alpesi szakág versenyei. Utóbbiak közül viszont a műlesiklásnak Zakopane adhatna otthont, a lesiklást és a Super-G futamait pedig a szlovák oldalon rendeznék meg. A lengyelekben valószínűleg a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság sikeres megrendezése feletti eufóriájukban merült fel egy közös téli olimpia megrendezésének ötlete. Ennek megvalósításához azonban úgy tűnik, szükség van déli szomszédjaik sípályáira is.
A téli olimpia megrendezésére vonatkozó közös pályázatot a szlovák fél szerint a Magas-Tátra adta lehetőségek kihasználása mellett az is indokolja, hogy egy közös kandidálásnak nagyobb esélye lenne a sikerre. „Meggyőződésünk, hogy az olimpia szlovákiai megrendezése reális lehetőség, amennyiben azonban Lengyelországgal közösen pályáznánk, nagyobb lenne az esélyünk a sikerre” – mutatott rá az elképzelés kapcsán Varsóban tárgyaló illetékes szlovák parlamenti bizottság alelnöke, Martin Fronc.
Az elképzelés kapcsán hasonló véleményének adott hangot a magas-tátrai sípályák legtöbbjét üzemeltető Tatry Mountain Resorts cégcsoport elnöke, Bohus Hlavaty is. „A legújabb trendeket követi, hogy a nagy sporteseményeket két ország rendezi. A közös téli olimpia ötlete számunkra annál is inkább kiváló tervnek tűnik, mivel érdeklődünk a lengyelországi Zakopane síközpontja iránt” – hangoztatta Hlavaty.
„Tíz év elég hosszú idő ahhoz, hogy a teljes infrastruktúra kiépüljön a régióban. A Magas-Tátra a bobpálya kivételével szinte már ma készen áll a játékok megrendezésére. A probléma az, hogy rövid idő áll rendelkezésre a jelentkezés benyújtására, ami nem sokkal több, mint egy év múlva lejár” – mondta Mojmír Mamojka, a szlovák delegáció vezetője.
A 2022-es téli olimpia közös megrendezésének lehetőségéről a napokban tárgyal a pozsonyi parlament is. A lengyel féllel való egyeztetés sorozat következő fordulójára pedig – a két ország olimpiai bizottsági elnökeinek részvételével – Krakkóban kerül sor.
Szlovákia eddig már két alkalommal pályázott téli olimpia megrendezésére. 2002-ben Salt Lake City, négy évvel később pedig Torino nyerte el a rendezés jogát. A 2006-os játékokra Poprád mellett Zakopane is benyújtotta pályázatát, de az akkor kandidálás nem járt sikerrel. A szlovák-lengyel közös rendezés ötlete nem új, szóba került már 2010-ben is. Akkor azonban az akkori lengyel köztársasági elnököt ért tragikus repülőgép szerencsétlenség miatt lekerült a napirendről.
A 2022-es téli olimpiai játékokra eddig az alábbi városok adták be pályázatukat: Nice (Franciaország), München (Németország), Oslo (Norvégia), Bukarest (Románia), Barcelona (Spanyolország), St. Moritz / Davos (Svájc), és Lviv (Ukrajna).

A hír fonákságát az adja, hogy a lengyel híradások viszont ezzel egy időben arról számolnak be, hogy Zakopane azt reméli, hogy 2026-ban Téli Olimpiát rendezhet. Az internetes médiában az olvasható, hogy Zakopane két év nyújtja be jelentkezését a 2026-os téli olimpia megrendezésére. Ezekben a hírekben viszont egyetlen szó sincs egy esetleges közös rendezésről a szlovákokkal… Az esetleges olimpiai rendezés volt a fő témája a Zakopanéban október 10-12. között megrendezett III. Nemzetközi Hegyi Fórumnak. A híradások kiemelik, hogy egy ilyen kihívásra, mint egy olimpiai kandidálás, szükség van a válság idején, mellyel tovább építhetik az erős és büszke Lengyelországot. A pályázattal és az esetleges rendezéssel meg akarják mutatni a világnak a lengyelek pozitív gondolkodását. Azt is hangsúlyozzák, hogy szükség van egy civilizációs kihívásra, amely összeköti a lengyeleket, és új erőt ad az országnak.
2022 vagy 2026? Együtt vagy külön? Erre a kérdésre a közeljövőben biztosan választ kapunk, mint ahogy arra is, hogy közös, vagy saját rendezésre törekednek a lengyelek és a szlovákok...

2 megjegyzés:

 1. Néhány háttér infó a hírrel kapcsolatban:

  1. A TMR (a szlovák oldali síterepek, aquapark tulajdonosa) ezen a héten vezette be részvényeit a varsói tőzsdére, szóval a legjobbkor jött nekik ez az extra "hírverés"

  2. A TMR nagyon megszeretné venni a zakopanei (Gáspár-csúcs) lifteket, de a lengyelek nagy része ellenzi a szlovák felvásárlást. Ideális hír a pozíciók javítására.

  3. Lengyelország remek sífutókkal / síugrókkal rendelkezik /rendelkezett + nagyszerű versenyeket rendeztek, de mégis az előző északi VB pályázatainak döntésekor mindig az első körben kiestek 0 szavazattal

  4. a 2022-es olimpia rendezésére a korábbi vesztes európai kandidálóknak van a legnagyobb esélye (svájci, olasz vagy osztrák rendezés). Nagy meglepetés lenne más rendező.

  5. bár személyesen örülnék egy tátrai olimpiának, a 2022-es vagy 2026-os rendezést inkább vágyálomnak tekintem, vagy politikai/marketing blöffnek, azok részéről, akik bedodták ezt az ötletet

  Attila


  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az oldal olvasói nevében köszönöm ezt az értékes kiegészítést. Minden pontjában tényekről írtál, kivéve az 5. pontot, és éppen emiatt tettem kérdőjelet a címben szereplő mondat végére. Szép terv, volt is már külön-külön ilyen tervük de az esély talán a minimálisnál is kevesebb, talán annyi, mint nekünk a budapesti olimpiára.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...