2012. augusztus 23., csütörtök

Vadorzó-hágó


Lengyelország hegyei gyönyörűek, nem véletlen, hogy sok ember választja őket pihenése helyszínéül. Nem tartoznak a világ legmagasabb hegyei közé, ritkán keltenek félelmet az emberekben, de azért vannak olyan útvonalak, különösen a Lengyel-Tátrában, amelyek a hétköznapi turisták számára veszélyesek lehetnek. Az egyik ilyen turistaút a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami, 1581 m) partjáról a Vadorzó-hágóba (Przełęcz pod Chłopkiem, 2307 m) vezető zöld jelzésű turistaút.
 
A tágas Vadorzó-hágó a Keleti-Menguszfalvi-csúcs (Mięguszowiecki Szczyt Czarny, 2398 m) és a Középső-Menguszfalvi-csúcs (Mięguszowiecki Szczyt Pośredni, 2393 m) kö­zött fekszik.
A Tengerszem-csúcsra (Rysy, 2499 m) vezető piros jelzésű turistaútból közvetlenül a Tengerszem partján álló kereszt mellett ágazik el a Vadorzó-hágóba vezető zöld jelzésű turistaút. Sokan úgy vélik, hogy ez az egyik legnehezebb turistaút a Lengyel-Tátrában. Először nyugati irányba vezet, ahol az egykori gleccserek által simára csiszolt sziklák nagyon csúszósak. A terep nagyon változatos, a turistáknak nagyon ébernek kell lenni, és különösen nagy figyelmet kell szentelni a turistaút jelzéseinek. A fárasztó túráért kárpótlást nyújt a hágóból nyíló kilátás, hiszen északon a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami, 1581 m) és a Halastó (Morskie Oko, 1395 m) által uralt Halastavi-völgybe (Dolina Rybiego Potoku), míg dél felé a Menguszfalvi-völgyet (Mengusovská dolina) keletről határoló csúcsokra, valamint a Hincó-tavi-katlanban (Hincova kotlina) fekvő Hincó-tavakra (Hincové plesá) nyílik szemet gyönyörködtető kilátás. A hágóba vezető turistaút a Vadorzó-kilátón (Kazalnica, 2159 m) visz keresztül, melynek 550 m magas k. fala az egyik legnehezebb hegymászóút a Lengyel-Tátrában.
Forrás: 250 tátrai túra, http://turystyka.wp.pl

7 megjegyzés:

 1. A térképemen szerepel egy felkiáltójel a Vadorzó-kilátó előtt, tudod az okát, hogy miért lehet ott (kőomlás, kitettség, nehéz tájékozódás). Jártál már ezen az úton? Mennyire biztosítattlanok a kitett részei(ha vannak)? Tudnád hasonlítani a szlovák oldal valamelyik turistaútjákoz? Ha a barátaimmal mennénk,kérdés nélkül nekivágnánk, de a barátnőmet nem szeretném ismeretlenbe vinni, ezért a sok kérés :)

  VálaszTörlés
 2. Az a felkiáltójel alapból a veszélyes helyeket jelöli, ha a TatraPlan-os térképről van szó. Nem tudok kőomlásról túl nagy kitettségről sem. 9 évvel ezelőtt jártam ott (és most szeptemberben készülünk legközelebb), akkori túránk rövid leírását itt olvashatod (fent a Könyveim, cikkek főmenüben a sor legalján lévő, első nyomtatásban megjelent cikkem):
  https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxtYWdhc3RhdHJhaW5mb2h1fGd4OjJhM2NlZjJmOTMwZTQ4YTM&pli=1
  Sajnos konkrét emlékeim nem nagyon vannak, szerintem nem nehezebb az út, mint a lengyel oldalról a Tengerszem-csúcsra (ha jártál ott). Vannak sziklahágcsók (ezt írom a cikkben is, és a térkép is jelöli) de nem emlékszem túlságosan kitett részre, persze 9 év az 9 év... :)))
  A Tengerszem partjáról rövid, de meredeken emelkedő út, ha nem tériszonyos a barátnőd, azt hiszem, bátran nekivághattok. Leginkább a Sas út egyes (könnyebb) részeihez hasonlítanám, a szlovák oldalon talán a Nagy-Tarpataki-völgyből a Rovátkára vezető úthoz lehet hasonlítani.
  Lengyel leírás és néhány fotó: http://www.e-gory.com/opisy.php?opis=25
  Egy jó kis videó: http://www.youtube.com/watch?v=QQfw8x_Jpe4&feature=related
  Amint szeptemberben ismét megjárom, többet is tudok mondani, de lehet, hogy Ti előbb fent lesztek.

  VálaszTörlés
 3. Egyébként ide még a szlovák oldalról is vezetett régen ösvény a Hinci-tótól, erről nem tudsz valamit, hogy miért zárták le?

  VálaszTörlés
 4. Csak annyit tudok, hogy talán még a 70-es években zárták le, több más ösvénnyel együtt. Szokás szerint természetvédelmi okokkal, és az út veszélyességével indokolták. Közelebbit sajnos nem tudok.

  VálaszTörlés
 5. Még egy pár éve egyébként volt egy-két jelzés a hegyoldalban, eléggé elkopva, de nem nagyon értettem hogyan ment oda fel az ösvény. Régi térképek alapján szinte direktben egy hurokkal kanyaradott fel a hágó alá, és ott a sziklás részen gondolom láncokkal vagy lépcsőkön lehetett felmenni. Nagyon irigyeltem idén a lengyel oldalról felmenteket, akik felülről fényképeztek engem a tónál. :))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor gondolom megvan az inspiráció ahhoz, hogy jövőre Te fotózd a Vadorzó-hágóból a Hincó-tónál lévőket... :)))

   Törlés
 6. Ez már csak a zasszonyon múlik :))

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...