2011. október 31., hétfő

November 1-től téli zárlat a Tátrában

November 1-től ismét életbe lép a téli zárlat a Magas-, a Liptói- és a Bélai-Tátra turistaútjain. November 1. és június 15. között a Tátra szlovák oldalán a turisták csak a menedékházakig közlekedhetnek. A szezonális zárlat idején csak a síalpinisták, a természetvédők és a hegymászók mozoghatnak a lezárt területeken, a TANAP látogatási rendjében foglaltak figyelembe vételével.

A lezárás összesen mintegy 230 km. jelzett turistautat érint. A korlátozás nem érinti a Tátrai Nemzeti Park és a Pieninek Nemzeti Park területén kialakított 8 akadálymentessé tett útvonalat (ezek hossza meghaladja a 31 km-t), ezek egészen addig használhatók, amíg a hótakaró ezt lehetővé teszi.
A szezonális zárlat fő oka a természet védelme mellett a turisták biztonságának védelme a téli hónapokban. Az éves szinten átlagosan 4 millió látogató nyári rohama után a természetnek is szüksége van a pihenésre. Ebben az időszakban kezdődik a zergék párzási időszaka, a mormoták pedig az áttelelésre készülnek. Tavasszal kelnek ki a kőszáli sas és a vándorsólyom fiókái, akkor születnek a zergegidák, és ugyancsak tavasszal ássák ki magukat a mormoták.
A TANAP Állami Erdészet munkatársai a következő napokban a menedékházak feletti régiókba vezető 37 turistaútvonalra helyezik el a továbbhaladást tiltó, jól látható tájékoztató táblákat. Azok a turisták, akik figyelmen kívül hagyják a szezonális zárlat alá eső turistautak látogatási tilalmát, nem csak figyelmeztetésre, hanem akár 66 € helyszíni bírságra is számíthatnak.
A TANAP Állami Erdészet tartja fenn és jelöli a turistautakat a Tátrai, valamint a Pieninek Nemzeti Parkban, ezek hossza mintegy 800 km. A nemzeti park munkatársai egész évben folyamatosan végzik a turistautak karbantartását, a patakokon átívelő hidak felújítását, cseréjét, a turistautakat szegélyező korlátok karbantartását és javítását, az erdőövezetben a turistautakat benövő növényzet metszését, valamint a turistautak téli nyomvonalának karókkal történő jelzését.
A menedékházak – a Hunfalvy-völgyi menedékház kivételével – természetesen továbbra is, az egész téli szezonban várják a turistákat. A magashegyi túrázóknak azonban ajánlott a hágóvas, jégcsákány vagy síbot, és még alacsonyabb magasságokban is megfelelően meleg ruházat használata.
A téli zárlat alá eső 37+1 turistaút felsorolása a „Hasznos linkek” menü Látogatási rend menüpontjában olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...