2011. február 4., péntek

Kumoter-szán és síjöring-verseny


Kumoter-szán (tygodnikpodhalanski.pl)

Január utolsó hétvégéjén, szikrázóan napsütéses időben kezdődtek meg Poroninban a hagyományos gorál síjöring és kumoter versenyek ide futamai. A kumoter szó a gorál nyelvben a keresztapát jelöli, a kumoszka pedig a keresztanyát. Szintén kumoternek nevezik azokat az alacsony építésű szánokat, amelyekkel a XIX. században a téli, havas időben a keresztelőre vitték a kisgyermekeket.


Ma a kumoter-szánokat versenyzésre használják a gorálok. A részt vevők hagyományos gorál öltözékben indulhatnak a versenyen. A kumoter-szán szerves „tartozéka” a hajtó felesége, vagyis a keresztmama, aki testével egyensúlyozza a kocsit, hogy az fel ne boruljon. A keresztmama persze férfi is lehet, de a hagyomány szerint női ruhát kell felvennie, megalapozva ezzel ezeknek a versenyeknek a jó hangulatát.

Síjöring (tygodnikpodhalanski.pl)
Jó „rugókat” követel az indulóktól a síjöring-verseny, melynek során a sítalpon álló versenyző egy lóval húzatja magát, versenyről lévén szó, a lehető legnagyobb sebességgel. Ebben a versenyben egyesek lovas által lovagolt ló után siklanak, mások viszont maguk nógatják lovukat a még nagyobb sebesség elérésére.
A versenyek egyik látványos eseménye a gazda-felvonulás, melybe hagyományosan szinte minden podhalei község benevezi legszebb szánját, és saját ünnepi öltözékével, illetve a díszes lószerszámokkal versenybe száll a legszebb téli lovascsapat büszke címéért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...