2010. október 29., péntek

November 1-től téli zárlat a Tátrában

Hóvihar a Nyugati-Tátra főgerincén
November 1-től kezdődik a téli zárlat a Magas-, a Liptói- és  a Bélai-Tátra turistaútjain. November 1-től június 15-ig a tátrai völgyekben a turisták csak a menedékházakig közlekedhetnek. A hegység egyéb részeit csak sízők és síalpinisták látogathatják, de ők is csak a kijelölt sípályákon.

Az éves szezonális leállást a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) álláspontja szerint a ritka állatfajok, valamint a természeti értékek védelme indokolja, különösen igaz ez azokra az időszakokra, amikor alacsony a hótakaró. A TANAP erdészetének munkatársai a következő napokban a menedékházak feletti régiókba vezető 32 turistaútvonalra helyezik el a továbbhaladást tiltó tájékoztató táblákat.
Jozef Janiga, a Hegyi Mentőszolgálat igazgatója elmondta, hogy a hegység minden évszakban, így novemberben is gyönyörű, de gondolni kell a biztonságra, hiszen a magasan fekvő hágókat már jelentős mennyiségű hótakaró borítja.
A menedékházak – a Hunfalvy-völgyi menedékház kivételével – természetesen továbbra is, az egész téli szezonban várják a turistákat, a menedékházak bérlői folyamatosan helyezik ki a házakhoz vezető téli útvonalat jelölő hosszú karókat. A magashegyi túrázóknak azonban ajánlott a hágóvas, jégcsákány vagy síbot, és még alacsonyabb magasságokban is megfelelően meleg ruházat használata.
November elejétől a magasabb régiókban a hegymászók mozgása is korlátozva van, ők a Tátrában december 21. és április 15. között hódolhatnak ismét szenvedélyüknek, de ekkor is csak szervezett hegymászás vagy síalpinizmus keretében.
Forrás: www.topky.sk
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...